تبلیغات
حشره شناسی - مدیریت آلایندة نیترات در محصولات سبزی و صیفی ( فضای باز و گلخانه )
حشره شناسی
ببخش و بگذر
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            طراح قالب
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
درباره وبلاگ


ضمن سلام و خوش آمد گویی ، لطفا با ارسال ایمیل مرا در جریان نظرات و سوالات خود قرار دهید . در صورت نیاز میتوانید با شماره زیر تماس بگیرید.
باسپاس
mob: 09372950810
Email:poneh66@gmail.com

مدیر وبلاگ :تک درخت مزرعه
نویسندگان
نظرسنجی
مطالب وبلاگ را چگونه ارزیابی می کنید ؟





مصرف نامتعادل کودهای شیمیایی در کشاورزی به تجمع آلاینده هایی از قبیل نیترات در آنها می شود . این مشکل در مورد محصولات سبزی و صیفی با توجه به سهم زیاد در رژیم غذایی انسان از اهمیت خاصی برخوردار است . اقدامات مدیریتی که منجر به کاهش تجمع نیترات در این محصولات شود به افزایش سطح سلامت جامعه کمک فراوانی خواهد کرد .

این اقدامات مدیریتی که اغلب بی توجهی کشاورزان و گاهی نیز به علت عدم انتقال یافته های علمی بخش تحقیقات می باشد به بروز و گسترش بیماری های گوارشی و ... در سطح جامعه می شود ؛ لذا مصرف متعادل نهاده های کشاورزی و از جمله کودهای شیمیایی می تواند ضمن کاهش مصرف کود به بهبود سطح سلامتی جامعه کمک نماید . این اقدامات در مراحل مختلف کاشت ( شامل مصرف مطابق آزمون خاک ، پخش نواری کود ، کشت در مراحل مناسب ) داشت ( شامل کود ماکرو و میکرو ، جلوگیری از بروز تنش های محیطی ) و برداشت ( شامل برداشت عصر هنگام ، عدم برداشت محصول در روزهای ابری ) می تواند کمک شایانی به کاهش آلایندة نیترات نماید .

مرحلة کاشت

نیاز کودی سبزیجات از 250 تا 300 کیلوگرم در هکتار ازت خالص ( بر مبنای درصد مواد آلی خاک ) تجاوز نمی نماید ؛ لذا از مصرف بیش از حد باید جلوگیری شود . با افزایش مصرف کودهای ازته ، مقدار ویتامین C در سبزی ها کاهش می یابد .

منبع مناسب کود ازته : استفاده از سولفات آمونیوم به همراه عناصر ریز مغذی ، کمترین میزان تجمع نیترات را در سبزیجات باعث می شود .

محل مناسب مزارع سبزی و صیفی : تا حد امکان مزارع سبزی و صیفی در حاشیة جاده های پر رفت و آمد نباشد ( سُرب حاصل از احتراق موتور خودرو به عنوان آلایندة سبزی و صیفی محسوب می شود ) و نیز تا حد امکان مزارع سبزی و صیفی به دور از کارخانجات باشد که مواد آلاینده به محیط وارد می کنند .

کشت هیدروپونیک

کشت هیدروپونیک سبزی و صیفی این مزیت را دارد که آلاینده های نیترات و کادمیم ( حاصل از کود ازته و فسفاته ) به خاک وارد نشود .

کشت ارگانیک

کشت ارگانیک ( استفاده از کودهای آلی به جای کودهای شیمیایی ) می تواند به کاهش تجمع عناصر ( نیترات ، کادمیم و ... ) در گیاه منجر شود .

توجه به خصوصیات بازار پسندی سبزیجات : با مصرف زیاد کودهای ازته ، کیفیت محصولات سبزی و صیفی ( بازار پسندی ) کاهش می یابد .

پخش نواری کود ازته : در صورتی که کود ازته در سبزیجات به جای پخش مستقیم در خاک به روش نواری به خاک اضافه شود ، رشد اولیه خیلی سریع بوده و اثر آن در زمان رسیدن محصول مشهود خواهد بود .

استفاده از ارقام مناسب

از ارقامی استفاده شود که نیترات کمتری در خود تجمع می نمایند . ارقام برگ چروکیدة اسفناج بهتر از ارقام برگ صاف ، نیترات در خود تجمع می نمایند که شایسته است از ارقام برگ صاف استفاده گردد . در ارقام سیب زمینی ، رقم دراگا حذف و رقم دیامانت به دلیل تجمع کمتر جایگزین گردد .

خودداری از مصرف کود فسفاتة کادمیم دار

تا حد امکان از مصرف کود فسفاتة کادمیم دار مخصوصاً در مناطق شمالی کشور پرهیز شود .

رعایت تعادل در مصرف عناصر غذایی

یکی از روش های کاهش غلظت نیترات در اندام های سبزی و صیفی ، رعایت تعادل در مصرف عناصر غذایی به خصوص پتاسیم ، روی و منگنز به خصوص در خیار و گوجه فرنگی بر مبنای آزمون خاک می باشد ، چرا که مصرف کودهای پتاسیمی و عناصر میکرو ، به مقدار قابل توجهی از غلظت نیترات کاسته می شود . با مصرف کودهای پتاسیمی ، مقدار ویتامین C در سبزیجات افزایش می یابد . فراوانی پتاسیم سبب افزایش مقدار آنتی اکسیدانت ها در میوه شده و بر مرغوبیت میوه می افزاید . هم بستگی مثبتی بین اسید آسکوربیک و اسید سیتریک با مقدار پتاسیم و روی قابل استفاده ، وجود دارد ؛ همچنین زیادی پتاسیم بازده بازیافت ازت را افزایش می دهد .

مصرف کود شیمیایی بر اساس آزمون خاک

مصرف زیاد کود ازته ( به ویژه در کشت پاییزه ) باعث تجمع نیترات در گیاه می شود . مصرف کود ازته حداقل در 3 نوبت انجام گیرد .

استفاده از کود فاضلاب مناسب

در صورتی که از فاضلاب به عنوان کود برای محصولات سبزی و صیفی استفاده شود ، باید از حد مجاز غلظت عناصر ( به ویژه عناصر سنگین ) اطمینان حاصل شود . تشکیل سله و کلوخه ای شدن سطح خاک مزارع سبزی و صیفی با کاربرد کود آلی بهبود می یابد .

رنگ زرد سبزیجات

رنگ زرد سبزیجات یا به علت کمبود عناصر ( از قبیل آهن ) یا به علت زیادی عناصر ( از قبیل ازت ) می باشد . در هنگام مشاهدة زردی در مزارع سبزیجات بلافاصله به کود دهی ازته مبادرت نورزیم . از اثرات منفی مصرف بیش از حد کودهای نیتروژنی با بنیان نیتراتی ، بروز زردی برگ و مشاهدة علایم کمبود آهن شدید به خصوص در سبزی های گلخانه ای مثل گوجه فرنگی ، خیار و فلفل می باشد که در صورت شدت ، باعث کاهش رشد عملکرد و بد شکل شدن میوه ها می گردد .

اثر نامطلوب سایه در غلظت آلاینده ها

نباید اعمالی انجام داد که مانع از رسیدن نور به گیاه در روز شود . از کاشت محصولات نیترات دوست ( کاهو ، اسفناج ، کلم ، کرفس و تربچه ) در اماکنی که فاقد آفتاب کامل هستند یا اماکنی با تعداد ساعات آفتابی کم در صورت زیاد بود ازت خاک ، خودداری شود ( کمبود نور مانع از فعالیت آنزیم کاهش دهندة نیترات می شود ) .

استفاده از کودهای کندرها و آمونیومی

برای کاهش نیترات در سبزیجات از کودهای کندرها و آمونیومی استفاده شود .

خودداری از اعمال تنش های رطوبتی در مراحل کشت گیاه که باعث تجمع نیترات در گیاه می شود .

مصرف کودهای شیمیایی در کشت پاییزه ، دقت بیشتری می طلبد . کاشت گیاه با فاصلة مناسب انجام گیرد .

مرحلة برداشت

برداشت عصر هنگام

برداشت محصول ترجیحاً در عصر انجام پذیرد ( تجمع نیترات در سبزی و صیفی در صبح هنگام به بیشترین مقدار خود می رسد چرا که تجمع نیترات در یک دورة تاریکی با شدت نور پایین انجام می گیرد ) .

استفاده از نور مصنوعی : در صورتی که برداشت سبزیجات گلخانه ای در صبح انجام گیرد ، باید قبل از برداشت با استفاده از نور مصنوعی از تجمع نیترات در گیاهان کاست .

برداشت محصول در روزهای روشن و آفتابی

برداشت محصول در روزهای روشن و آفتابی انجام بگیرد تا غلظت نیترات در اندام های گیاه نسبت به روزهای ابری در حد پایینی باشد .

توصیه هایی برای مصرف کنندگان

رنگ زرد سبزیجات

سبزیجاتی که رنگ مایل به زرد دارند علایم عدم تعادل عناصر غذایی را نشان می دهد . بهتر است از مصرف این سبزیجات خودداری شود .

حذف دمبرگ اسفناج

بهتر است در موقع مصرف اسفناج ، دمبرگ آن حذف شود چرا که قسمت زیادی از نیترات در دمبرگ تجمع می یابد .

حذف قسمت انتهایی هویج و چغندر قند

در سبزی های ریشه ای مثل هویج و چغندر بیشترین مقدار نیترات در قسمت انتهایی تجمع می یابد که باید از خوردن آن خودداری شود .

رعایت بهداشت

عواملی چون رعایت بهداشت ، زمان کوتاه انبارداری و درجه حرارت پایین محل انبار سبزی ها ، امکان هرگونه تشکیل مواد مضر را از بین می برد . پوست کندن ، پختن و شستشو قبل و بعد از پختن از مقدار نیترات می کاهد .

**********************************************

منبع : مجلة سرزمین سبز شمارة 105 و 106 ، نوشتة آقای مهدی صادقی پور مروی

 

Email : poneh66@gmail.com

Web : mazraeyetalayi.mihanblog.com





نوع مطلب : کشاورزی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
          
سه شنبه 17 بهمن 1391
یکشنبه 26 شهریور 1396 08:57 ب.ظ
Every weekend i used to visit this site, because i wish for enjoyment,
for the reason that this this web page conations actually good funny information too.
شنبه 14 مرداد 1396 04:32 ب.ظ
What's up mates, good paragraph and fastidious arguments commented at this place, I am in fact enjoying
by these.
دوشنبه 9 مرداد 1396 09:50 ب.ظ
I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz reply as I'm looking to construct my own blog and would like to find
out where u got this from. thanks a lot
سه شنبه 17 بهمن 1391 12:18 ب.ظ
pسلام دوست عزیز اتفاقی وبلاگت رو دیدم خیلی زیبا بود دوست دارم بیام به وبلاگت سر بزنم برای اینکه آدرستو داشته باشم بیا وبلاگت رو تو سایت من ثبت کن تا بتونم بهت سر بزنم و باهم بیشتر آشنا بشیم
http://iranarena.net
مرسی
مینا
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی